Πόσα από αυτά που ξέρουμε για την έκθεση των παιδιών στον ήλιο είναι σωστά; Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε τα παιδιά από τον ήλιο;

ΣΩΣΤΑ και ΛΑΘΗ, που θα σας βοηθήσουν να προστατέψτε τα παιδιά από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.


Ο κίνδυνος από τον ήλιο αφορά τα ανοιχτόχρωμα παιδιά, τα μελαχρινά προστατεύονται γιατί έχουν πολλή μελανίνη.
ΛΑΘΟΣ.Ο κίνδυνος ζημιάςαυξάνεται μετηνποσότητα και την έντασητης έκθεσης, τόσο στα ανοιχτόχρωμα όσο και στα μελαχρινά παιδιά. Το ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι απλά ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου (οι άλλοι παράγοντες είναι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος και η ύπαρξη πολλών ελιών στο παιδί ή/και στους γονείς του).

Ο ήλιος του καλοκαιριού είναι πιο επικίνδυνος από τον ήλιο του χειμώνα.
ΣΩΣΤΟ.Η έντασητης ηλιακής ακτινοβολίαςεξαρτάταιαπό τηνεποχή του χρόνου, καθώς καιτο υψόμετρο καιγεωγραφικό πλάτος της τοποθεσίας. Οι υπεριώδεις ακτίνες(UV) του ήλιου είναιισχυρότερεςκατά τη διάρκεια τουκαλοκαιριού.Επίσης,στο μεγάλο υψόμετρο, ο αέραςκαι ηκάλυψη από σύννεφαείναιλεπτότερα, επιτρέποντας έτσι σε περισσότερεςβλαβερές ακτίνεςUVνα περνούνμέσα από την ατμόσφαιρα, ακόμη καικατά τους χειμερινούς μήνες. Μη ξεχνάτε ότι οι UVακτίνες ανακλώνταιτόσο στο χιόνι όσο και το νερό, αυξάνοντας την πιθανότηταηλιακού εγκαύματος.

Τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν στον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.
ΣΩΣΤΟ.Αυτές τις ώρες ο ήλιος είναι δυνατότερος και τα παιδιά πρέπει να μένουν στη σκιά. Πολλοί γονείς συνδέουν τον κίνδυνο από τον ήλιο με τη θάλασσα, όμωςη μεγαλύτερηβλάβη από τον ήλιοεμφανίζεται ως αποτέλεσματηςτυχαίας έκθεσηςκατά τη διάρκεια τηςημέραςστις συνηθισμένες δραστηριότητεςδραστηριότητες, και όχι στην παραλία. Αυτές τις ώρες, λοιπόν, καλό είναι να μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν στον ήλιο, π.χ.στην ηλιόλουστη αυλή.

Είναι καλύτερο να πηγαίνουμε στην παραλία όταν έχει συννεφιά, γιατί τότε δεν κινδυνεύουμε από τον ήλιο.
ΛΑΘΟΣ. Ακόμη καιμε συννεφιά, ή τις δροσερές μέρες με αεράκι, οι ακτίνες UVταξιδεύουνμέσα από τα σύννεφακαι αντανακλώνται απότην άμμο, το νερό, ακόμα και το τσιμέντο των σπιτιών.Τα σύννεφα και το μελτεμάκι μπορούν να δώσουνμια ψεύτικη αίσθηση προστασίας επειδή κάνουν το δέρμα να κρατά μιααίσθηση δροσιάςστην επιφάνεια. Αυτός όμως ο«αόρατοςήλιος" μπορεί να προκαλέσει απροσδόκηταηλιακά εγκαύματα καιδερματικές βλάβες.

Τα παιδικά αντηλιακά είναι κατάλληλα και για τα βρέφη.
ΛΑΘΟΣ. Δεν πρέπεινα βάζουμε αντηλιακό σεμωράκάτω των 6μηνών, αντίθετα πρέπει οπωσδήποτε νατα κρατάμε μακριάαπό τον ήλιοόποτε είναι δυνατόν. Εάντο μωρό σαςπρέπει να βγει στον ήλιο, φροντίστε να είναι ντυμένο με ελαφρά ρούχα που καλύπτουντο σώμα, να φορά καπέλο μεμεγάλομποργιασκιά στο πρόσωπο και να βρίσκεται κάτω απόμια ομπρέλα (ακόμα και στο καροτσάκι).
Για παιδιά ηλικίαςάνω των 6 μηνών, επιλέξτε ένααντηλιακό με SPF30 ή υψηλότερο,για να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα καιτο μαύρισμα.

Το αντηλιακό το βάζουμε πριν βγούμε στον ήλιο.
ΣΩΣΤΟ.Τοαντηλιακό το βάζουμε περίπου 15έως 30 λεπτάπριν βγουν τα παιδιάέξω. Μην ξεχάστε τα χέρια, τα αυτιά, τα πόδια, τους ώμους, καθώς  και το πίσω μέρος του λαιμού. Σηκώστε τις τιράντες, όταν φορούν φανελάκια, καιβάλτε  αντηλιακό κάτω από αυτές(γιατί οι τιράντεςμετατοπίζονται καθώς τοπαιδίκινείται).
Βάλετε ξανάαντηλιακόσυχνά (περίπου κάθε2 ώρες), όπως καιμετά το κολύμπι ή αν το παιδίέχει ιδρώσει αρκετά.

Η έκθεση στον ήλιοβλάπτει και τα μάτια.
ΣΩΣΤΟ.Ακόμη και 1μέρα στον ήλιομπορεί να οδηγήσει σεβλάβη τουκερατοειδούς, καθώς και η αθροιστικήέκθεση μπορεί να οδηγήσεισε καταρράκτη, αργότερα στη ζωή. Οκαλύτερος τρόπος γιανα προστατεύσετε τα μάτια των παιδιών είναι να φοράνεγυαλιά ηλίου, με ετικέτες που διασφαλίζουνότι παρέχουν100% προστασία από την UV ακτινοβολία.
Στα παιδιά αρέσει να μας μιμούνται, να μοιάζουν μεγάλοι, γι’ αυτό μάθετέ τα να φορούν τα γυαλιά τους φορώντας κι εσείς πάντα τα δικά σας.

Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο κουράζει τα παιδιά.
ΣΩΣΤΟ. Τα παιδιάείναι εύκολο ναπάθουνεξάντληση από τον ήλιο, να αισθάνονταιπάρα πολύ ζεστά, κουρασμένακαιαδύναμα, μετά από πολύωρη έκθεση σε αυτόν.
Μια πιο σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από πολύωρη έκθεση στον ήλιο είναι η θερμοπληξία. Το παιδί έχει κόκκινο, ζεστόδέρμα (μπορεί να έχει και πυρετό), έχει σταματήσει να ιδρώνει, και τα μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να εκφραστούν μπορεί να παραπονεθούν για πονοκέφαλο, ζάλη και ναυτία. Σε πιο επείγουσες περιπτώσεις μπορεί να έχουνσύγχυση, ήακόμη και να χάσουντις αισθήσεις τους (συχνά ξαφνικά, εκεί που παίζουν).Η θερμοπληξία απαιτείεπείγουσα συμβουλή από επαγγελματία υγείας.

Πρώτες Βοήθειες σε περίπτωση θερμοπληξίας (παιδιών/ενηλίκων)

• Μεταφέρουμε γρήγορα το άτομο σε σκιερό, δροσερό μέρος
• Ξαπλώνουμε το άτομο σε ύπτια θέση με τα κάτω άκρα ελαφρά ανυψωμένα
• Αφαιρούμε όλα τα ρούχα του
• Τυλίγουμε το άτομο με λεπτό ύφασμα (πχ σεντόνι) το οποίο διατηρούμε βρεγμένο ή τοποθετούμε το άτομο σε δροσερό νερό (πχ θάλασσα, μπανιέρα)
• Τοποθετούμε παγοκύστεις σε μασχάλες και βουβώνες
• Μετράμε, εάν είναι δυνατόν, τη θερμοκρασία κάτω από τη γλώσσα. Όταν αυτή πέσει κάτω από τους 38, βγάζουμε το βρεγμένο σεντόνι
• Εάν έχει τις αισθήσεις του δίνουμε υγρά από το στόμα
• Επικοινωνούμε μεγιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας και ζητάμε τη συμβουλή του